Veel gestelde vragen

Ik lees dat jullie ook individuele therapie geven. Staat dat los van relatietherapie?

We geven inderdaad ook individuele therapie en psychologische begeleiding. In het verleden hadden we twee praktijken, eentje voor individuele therapie en eentje voor relatietherapie. Beide praktijken hebben we nu onder één dak zitten. Door de jarenlange kruisbestuiving tussen onze werkvelden is er een enorme synergie en een geïntegreerde aanpak ontstaan. Relatietherapie en individuele therapie staan nog wel los van elkaar maar we zien ook dat ze regelmatig in elkaars verlengde liggen. 
Onze praktijk richt zich dan ook op relaties in de breedste zin van het woord: van de relatie met jezelf tot een liefdesrelatie of een familierelatie. Kom je voor een individueel vraagstuk dan hoeft dat natuurlijk niets met relatietherapie te maken te hebben. Denk dan aan angsten en trauma. Maar ga je ermee aan de slag dan zul je merken dat - naast dat je zelf beter in je vel komt te zitten - je relaties (partner, familie, gezin) automatisch mee gaan profiteren. Individuele therapieën zoals EMDR en hechtingstherapie voor volwassenen passen we inmiddels al jaren met veel succes toe. 

Wanneer zou ik relatietherapie moeten overwegen?

Het kan helpen om te weten welke signalen aan kunnen geven dat therapie wenselijk is. Ik heb daarom hieronder een aantal veel voorkomende redenen om in therapie te gaan verzameld. Het gaat dan om dingen als:
  • Nauwelijks of geen contact in de relatie meer hebben of alleen contact bij  vlagen (vooral functioneel)
  • Niet meer zeker zijn van de relatie en elkaar of als één van de twee wel eens denkt aan weggaan. 
  • Boos of gefrustreerd reageren naar de mensen van wie je houdt of als je veel ruzie hebt in de relatie
  • Je schamen voor of gefrustreerd voelen en merken dat je er vrienden en familie door begint te vermijden
  • Merken dat je open staat voor anderen of al verliefd bent geworden op een ander

  • Je alleen of afgesneden voelen van andere mensen of familie en niet weten hoe je het moet oplossen 

Werken jullie met één specifieke methode of aanpak?

Nee, we werken niet met één methode. We hebben wel onze specialisaties maar die zetten we alleen daar in waar het nodig is (en mogelijk) of gevraagd wordt. 

Werken jullie ook online?

Ja we werken ook online via Teams of Skype. We raden natuurlijk aan om live te komen maar beseffen ons ook dat dat niet altijd mogelijk is.  Met name als de afstand te groot is of de tijd/mogelijkheden om te reizen beperkt.

Wordt de therapie of coaching bij jullie vergoed door de verzekeraar?

In het algemeen worden onze sessies niet vergoed. The Lab of Love is voortgekomen uit onze zakelijke dienstverlening nadat we steeds vaker de vraag kregen of we ook relatie therapie deden. In sessies werd soms duidelijk dat work-life balance, prestaties op werk of de onderhandelingen aan de vergadertafel niet het "hoofdprobleem" bleek maar dat er iets schortte privé.  Soms individueel maar regelmatig ook in de relatie. In 2007 hebben we daarom The Lab of Love opgericht en ons specifiek gericht op relatietherapie. We hebben - mede door onze zakelijke achtergrond en het type cliënt dat we hebben (veel ondernemers) - ervoor gekozen om ons op de particuliere markt te richten. 

Is het mogelijk om alleen een A.A.P. te doen of ben ik dan verplicht om een aantal sessies af te nemen?

Je kunt de AAP los van een traject doen. We adviseren dan meestal wel om minimaal één gesprek van een uur met ons te hebben voor uitleg en advies.

Kan de coaching ook zakelijk gefactureerd worden?

Dat kan zeker! We hebben regelmatig cliënten die de coaching via hun werkgever vergoed krijgen of zelf ondernemer zijn en e.e.a. via hun eigen zaak kunnen laten verlopen.